Chaturanga schack spelregler
Chaturaji, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Chaturanga

Chaturanga är ett forntida indiskt brädspel som anses vara föregångaren till dagens schack. Spelet uppstod omkring 600-talet e.Kr. i norra Indien och spreds senare till Persien, där det utvecklades vidare till Shatranj, som i sin tur blev grunden för det moderna schackspelet vi känner till idag. Chaturanga har haft en stor kulturell och historisk betydelse och är fortfarande populärt bland historiska spelentusiaster och schackspelare som vill utforska spelets rötter.

Vad går spelet ut på?

Målet med Chaturanga är att sätta motståndarens kung (känd som Raja) i schackmatt, vilket innebär att kungen hotas av en pjäs och inte kan flytta till en säker ruta. Spelet handlar om att strategiskt flytta sina pjäser för att kontrollera brädet, attackera motståndarens pjäser och skydda sin egen kung.

Startposition Chaturanga

Pjäserna placeras på första och andra raden på vardera sida likt schack. Från vänster till höger på första raden: Ratha, Ashva, Gaja, Mantri, Raja, Gaja, Ashva, Ratha. Padàti placeras på andra raden.

Spelregler Chaturanga

Bräde och pjäser: Chaturanga spelas på ett kvadratiskt bräde med 8×8 rutor, samma som i modernt schack.
Varje spelare har 16 pjäser: 1 Raja (kung), 1 Mantri (rådgivare), 2 Gaja (elefanter), 2 Ashva (hästar), 2 Ratha (vagnar) och 8 Padàti (soldater).

Brädet och pjäserna i Chaturanga är väldigt likt dagens traditionella schackspel. Pjäserna har olika rörelsemönster som inte är helt olika heller från dagens schack.

  • Raja (kung): Rör sig ett steg i vilken riktning som helst, som en kung i schack.
  • Mantri (rådgivare): Rör sig ett steg diagonalt. Denna pjäs går att jämföra med en tidig och mer begränsad version av schackens dam.
  • Gaja (elefant): Rör sig två steg diagonalt och kan hoppa över en pjäs, liknande den kinesiska schackelefanten.
  • Ashva (häst): Rör sig i ett ”L”-mönster, precis som en springare i schack.
  • Ratha (vagn): Rör sig horisontellt eller vertikalt obegränsat antal rutor, som ett torn i schack.
  • Padàti (soldater): Rör sig ett steg framåt och slår diagonalt framåt, som en bonde i schack.

Chaturanga: vad skiljer gentemot traditionellt schack

Chaturanga skiljer sig från modernt schack på flera sätt:

  • Pjäsernas rörelser: Flera pjäser, som Mantri och Gaja, har olika rörelsemönster jämfört med sina motsvarigheter i schack. Framförallt Mantri som idag kopplas till damen hade en mycket mer begränsad roll i Chaturanga.
  • Ingen drottning: Som nämnt så finns ingen drottning i Chaturanga vilket är en väsentliga skillnad. Istället för drottningen har Chaturanga en Mantri, som är mindre kraftfull och bara rör sig diagonalt.
  • Ingen rockad: Det finns ingen motsvarighet till rockad i Chaturanga.
  • Ingen bondepromotion: Soldater (Padàti) förvandlas inte till andra pjäser när de når sista raden.
  • Strategi: Chaturanga kräver en annan typ av strategi och tänkande på grund av pjäsernas unika rörelsemönster och spelbrädets historiska kontext.
    Sammanfattning

Chaturanga är ett fascinerande spel som erbjuder en inblick i schackets tidiga utveckling och ursprung. Genom att förstå dess regler och spelmekanik kan spelare uppskatta de strategiska skillnaderna och historiska betydelsen som har format det schack vi spelar idag.

Det finns fortsatt diskussioner bland historiker om reglerna kring Chaturanga. En del är exempelvis övertygade om att det fanns bondepromotion likt schack, eller att bonden förvandlades till den pjäs som stod på just den rutan vid partiets öppning.

Läs också om 4-spelarvarianten av Chaturanga, som kallas för Chaturaji.

Dela detta