Schack är ett strategiskt brädspel som spelas mellan två spelare. Det har sina rötter i Indien där det uppstod under Gupta-riket cirka 600-talet e.Kr. Spelet spreds sedan till Persien och vidare till Europa genom handel och invasioner. Idag är schack ett av världens mest populära brädspel, både som fritidssysselsättning och som tävlingssport.
Schack är ett strategiskt brädspel som går ut på att besegra motståndarens kung genom att sätta den i schack matt, vilket innebär att kungen är hotad (i schack) och det inte finns något lagligt drag för att flytta kungen undan från hotet. Spelet handlar om att kombinera skicklighet, strategi och taktik för att dominera brädet och fånga motståndarens kung medan du skyddar din egen kung.
Schackspelets olika faser
Öppning: Här etablerar du kontroll över centrum och utvecklar dina pjäser.
Mittspel: Du manövrerar dina pjäser för att genomföra strategiska planer och taktik för att vinna material eller skapa fördelaktiga ställningar.
Slutspel: När de flesta pjäserna har bytts bort fokuserar spelet på att promovera bönder och sätta motståndarens kung i schack matt.
Hur man ställer upp schackbrädet
När det kommer till schack är det först och främst viktigt att man lär sig ställa upp brädet med samtliga pjäser på ett korrekt sätt. Brädet skall alltid placeras så att en vit ruta är längst ned till höger för varje spelare. Sedan finns det totalt 16 vita pjäser och 16 svarta pjäser som skall placeras ut på brädet. Dessa placeras ut på vardera sida om schackbrädet, där svarta pjäser placeras med svarta och vita på den andra sidan. Dessa 16 pjäser placeras sedan enligt nedan struktur på vardera sida:
- Rad 1 (från vänster till höger): Torn, springare, löpare, dam, kung, löpare, springare, torn.
- Observera att den vita damen alltid placeras på en vit ruta och den svarta damen på en svart ruta.
- Rad 2: Samtliga bönder.
När samtliga pjäser är utplacerade skall schackbrädet se ut enligt nedan:
Hur varje schackpjäs får röra sig
I schack finns det sex olika typer av schackpjäser; Kung, dam, torn, löpare, springare och bönder. Samtliga av dessa har unika regler och rörelsemönster som varje pjäs får röra sig. Detta innebär att olika schackpjäser får röra sig olika mycket. Nedan är en sammanställning hur varje schackpjäs rörelsemönster och regler fungerar i schack:
- Kung: Flyttar en ruta i valfri riktning (horisontellt, vertikalt eller diagonalt). Men endast en ruta åt gången.
- Dam: Flyttar valfritt antal rutor horisontellt, vertikalt eller diagonalt. Den friaste och därmed starkaste schackpjäsen då den är fri att flyttas så länge riktningen (horisontellt, vertikalt eller diagonalt) är samma under den specifika flytten.
- Torn: Flyttar valfritt antal rutor horisontellt eller vertikalt. Kan röra sig över stora ytor precis som damen, men inte diagonalt.
- Löpare: Flyttar valfritt antal rutor diagonalt. Tvärtemot tornen kan löparen flytta sig fritt men endast diagonalt och inte vertikalt eller horisontellt.
- Springare: Flyttar i en ”L”-form: två rutor i en riktning och sedan en ruta i en vinkelrät riktning. Kan hoppa över andra pjäser.
- Bönder: Flyttar en ruta framåt (två rutor framåt från sin startposition). Flyttar diagonalt om den kan ”slå ut” en motståndarpjäs.
Hur och vem börjar i Schack?
I schack är det alltid vit spelare som startar spelet genom att flytta valfri schackpjäs enligt de rörelsemönster som är tillåtet för den pjäsen. Vilken pjäs som spelaren börjar med beror på vilken typ av schackspelare som det är. Schacköppningen eller även kallad spelöppningen handlar om att försöka aktivera sina pjäser och ta kontroll över centrum av brädet. Det finns omfattande studier på just schacköppningar och i boken ”The Oxford Companion to Chess” listas det totalt 1327 olika öppningar och varianter.
Hur vinner man och vad innebär ”Schack” och ”Schack matt”?
Att vinna i schack innebär att sätta motståndarens kung i en position där den är under hot och inte kan undkomma hotet, vilket kallas för ”Schack matt”. Innan dess använder man order ”schack” som i ett förberedande sätt förklara att kungen är hotad och behöver flyttas för att inte förlora spelet.
- Schack: När en kung är hotad av en motståndarens pjäs, sägs den vara i schack. Kungen måste därmed flyttas ur hotet för att inte vara förlorad.
- Schack matt: När kungen är i schack och ingen möjlighet finns att flytta undan eller blockera hotet, är det schack matt. Spelet är då över och den spelare som gett schack matt vinner spelet.
Kan det bli oavgjort i Schack och vad innebär ”Patt”?
Ja det kan bli oavgjort i Schack, ett av sätten det kan ske är genom ”patt”. Det sker när en spelare inte kan göra ett lagligt drag och inte är i schack, då blir det patt och spelet slutar oavgjort. Andra sätt som det kan sluta oavgjort i schack är genom överenskommelse mellan spelarna, tre upprepade ställningar, 50 drag utan pjästagning eller bondedrag, otillräckligt material för att ge schack matt.
När det bli oavgjort i schack kallas det för ”Remi”.
Schack i Sverige
Schack är idag en av de populäraste brädspelen i världen, både professionellt och som sällskapsspel. Enligt Svenska Schackförbundet med sina 40 000 medlemmar, uppskattar man att omkring 2,7 miljoner svenskar kan spela schack. Samt att cirka 250 000 av dessa följer schacknyheter och annat relevant kopplat till spelet.