Bysantiskt schack, även känt som Circular Chess, är en variant av schack som tros ha sina rötter i det bysantinska riket. Detta unika spel använder ett cirkulärt bräde istället för det traditionella kvadratiska schackbrädet. Det var en populär underhållning i de gamla bysantinska hovkretsarna och har genom tiderna bevarat en viss mystik och fascination. Idag spelas det fortfarande som en intressant och annorlunda variant av standard schack.
Bild av ett Bysantiskt shackbräde med den vanligaste uppställningen av pjäserna. Det finns även varianter där kung och dam startar längs bak och tornen längst fram.

Vad går spelet ut på?
Målet med Bysantiskt schack är detsamma som i traditionellt schack: att sätta motståndarens kung i schackmatt. Spelarna turas om att flytta sina pjäser med målet att kontrollera brädet, fånga motståndarens pjäser och slutligen vinna genom att hota kungen på ett sätt som inte kan pareras.
Spelregler Bysantiskt schack
- Bräde och pjäser: Spelet spelas på ett cirkulärt bräde med samma antal rutor som ett standard schackbräde, vilket innebär 64 rutor totalt. Brädet är uppdelat i ringar och segment som representerar de olika rutorna.
- Pjäser: Varje spelare har samma uppsättning pjäser som i vanligt schack: 8 bönder, 2 torn, 2 springare, 2 löpare, 1 dam och 1 kung.
- Rörelse: Pjäserna rör sig på liknande sätt som i vanligt schack, men med justeringar för det cirkulära brädet. Pjäserna kan röra sig runt cirkeln och över segmenten.
- Torn: Rör sig runt cirkeln eller radiellt över segmenten.
- Löpare: Rör sig diagonalt, vilket i ett cirkulärt bräde innebär att de kan röra sig längs diagonala linjer över segmenten och ringarna.
- Springare: Rör sig i en ”L”-form precis som i traditionellt schack.
- Dam: Rör sig både som ett torn och en löpare, precis som traditionellt schack.
- Kung: Rör sig ett steg i någon riktning.
- Bönder: Rör sig framåt i riktning mot motståndarens startposition, och kan slå diagonalt.
- Specialdrag: Rokad och en passant är tillåtna med vissa justeringar för det cirkulära brädet.
Mycket är med andra ord likt när vi jämför Bysantiskt schack och traditionellt schack. Den stora skillnaden är dess geografiska form av spelbrädan som gör att det krävs lite extra eftertanke om du är van att spela på kvadratisk bräde.