Ordlista Schack

Schackordlista

Schack som är världens populäraste brädspel har också som många spel en egen terminologi. Här följer en pedagogisk beskrivning av vanliga schackbegrepp och termer som används inom spelet. Denna lista är tänkt att hjälpa både nybörjare och mer erfarna spelare att bättre förstå schackens terminologi.

Ordlista schack

Bergertabell

Vid en tävling där alla deltagare ska möta varandra, används en Berger-tabell för att organisera matcherna. Den säkerställer att varje spelare möter alla andra deltagare en gång, och används ofta i turneringar med ett jämnt antal spelare.

Blixtschack

Partier där spelarna har fem minuter var eller mindre i betänketid på schackklockan. Dessa snabba partier kräver snabbhet och precision, och kallas ofta ”blixt” på grund av den höga hastigheten.

Blindschack

Riktigt duktiga spelare kan spela partier utan att se brädet. De berättar då de drag de gör med hjälp av ”schackspråket”. Denna imponerande skicklighet visar på en spelare som har ett starkt minne och god spatial förmåga.

Bondeförvandling/Promovering

När en bonde går över hela brädet och når sista raden förvandlas den till antingen en dam, ett torn, en springare, eller en löpare. Vanligast är en dam, eftersom det är den bästa pjäsen, men det kan finnas strategiska skäl att välja en annan pjäs.

Demonstrationsbräde

Ett stort schackbräde som schackledaren använder för att visa schackställningar och partier för sin schackgrupp. Detta är ett pedagogiskt verktyg som gör det lättare att följa med i analyser och lärorika genomgångar.

Dragupprepning

Ibland uppkommer en ställning där spelarna bara kan, eller vill, gå fram och tillbaka. Uppkommer samma ställning tre gånger blir partiet remi, oavgjort. Detta kan vara ett resultat av taktiska överväganden eller att båda spelarna ser det som det bästa utfallet.

En passant

Är franska och betyder ”i förbifarten”. Ett specialdrag som utförs när en bonde flyttar första gången, går två steg och kommer upp jämsides med en motståndarbonde. Bonden kan då slås om den bara gått ett steg.

Evig schack

Ibland uppkommer en ställning där en kung schackas fram och tillbaka men utan att bli matt. Uppkommer samma ställning tre gånger blir partiet remi, oavgjort. Detta är en defensiv taktik för att rädda en till synes förlorad ställning.

FIDE

Världsschackförbundet (The Fédération Internationale des Échecs), som ansvarar för regler, rankningar och internationella turneringar i schack. FIDE grundades 1924 och är schackens globala styrande organ.

Internationell mästare

Den näst finaste titeln i schackvärlden som en spelare tilldelas när han eller hon vid tre tillfällen gjort ”stormästarresultat”. Titeln kräver en hög nivå av skicklighet och prestation i internationella turneringar.

j’adoube

Om en av ens pjäser har hamnat lite snett på en ruta och man vill ställa den till rätta säger man precis innan man rättar till pjäsen ”j’adoube”. Då upphävs ”rörd är förd-regeln” och spelaren behöver inte flytta den berörda pjäsen.

Lagschack

Trots att schack är ett individuellt spel är det synnerligen populärt med lagschack. Man spelar då individuellt men lägger ihop lagmedlemmarnas poäng. Den vanligaste formen av lagschack är att spelarna rankas och att ettorna möter varandra, tvåorna varandra osv.

Långparti

Ett parti där betänketiden överstiger två timmar i sammanlagd betänketid. Långpartier ger spelarna mer tid för att tänka igenom sina drag och strategier, och är vanligast i seriösa tävlingar.

Matt

När den enes kung är hotad och infångad på sätt att den inte kan undkomma att bli slagen i nästa drag, är det matt. Partiet tar då direkt slut och spelaren vars kung är matt har förlorat. Schackmatt är det ultimata målet i schack.

Mittspel

Den mellersta fasen av ett schackparti, där spelarna har utvecklat sina pjäser och försöker att skapa strategiska fördelar. Detta är ofta den mest dynamiska och komplexa fasen av spelet.

Monradslottning

Ett sätt att lotta schackturneringar med flera deltagare, över flera ronder. Monradsystemet syftar till att para ihop spelare med liknande poäng under turneringens gång.

Patt

När den spelaren som är på draget inte kan göra något drag utan att dennes kung blir slagen, MEN utan att kungen är hotad, är det patt. Partiet blir då oavgjort. Patt är en viktig försvarsmekanism i schack.

Ratingtal

I schackvärlden har man ett system för att ranka spelare med hjälp av ett ratingtal. När två spelare möts i ett långparti och den ene vinner partiet, får han eller hon, ett antal poäng som adderas till ratingtalet. Förloraren av partiet blir av med motsvarande poäng. Detta system hjälper till att bedöma spelarnas styrka relativt varandra.

Remi

Oavgjort. Ett parti kan sluta remi (oavgjort) genom överenskommelse, dragupprepning, patt, evig schack eller när tillräckligt med material för schackmatt saknas på brädet.

Rockad

Enda draget då två pjäser får flytta samtidigt. När det är fritt mellan kungen och tornet, och ingen av dem har flyttat, kan kungen ta två steg mot tornet, och tornet sedan hoppar över kungen och ställer sig precis bredvid. Rockad är en viktig defensiv och ibland offensiv manöver.

Rörd är förd

Har man rört en schackpjäs när det är ens drag måste man flytta den. Denna regel uppmuntrar spelare att tänka noga innan de rör en pjäs.

Schacknotation

Schackbrädet har ett koordinatsystem som ger varje ruta ett namn. Där med kan partier följas i skrift genom att spelarna skriver ner sina drag i schackprotokoll. Notationen gör det möjligt att analysera och studera partier i efterhand.

Schackprotokoll

Vid partier med längre betänketid för spelarna protokoll över dragen som spelas genom schacknotation. Detta är viktigt för att kunna kontrollera partiets gång och eventuella tvister.

Schackspråket

Schackbrädet har ett koordinatsystem som ger varje ruta ett namn. Där med kan partier följas i skrift, eller i tal som vid blindschack. Detta gör det möjligt att kommunicera schackdrag exakt.

Schweizerlottning

Ett sätt att lotta schackturneringar med flera deltagare, över flera ronder. Till skillnad från Monradslottning parar schweizersystemet ihop deltagarna efter deras ratingtal. Systemet används ofta i stora turneringar för att säkerställa rättvisa matchningar.

Simultanschack

En slags uppvisningsschack där en duktig spelare möter flera spelare på en och samma gång. Långbord ställs i en ring. På utsidan sitter spelarna som utmanar, och på insidan går den bättre spelaren runt och gör sina drag. Detta kräver stor koncentration och skicklighet.

Slutspel

Den sista fasen av ett schackparti. Här är ofta många pjäser avbytta och spelet fokuserar på att omvandla små fördelar till en vinst eller att försvara en remi.

Släppt är släppt

Har man flyttat och släppt en pjäs har man gjort sitt drag och det är motståndarens tur. Denna regel hjälper till att upprätthålla rättvisa och ordning i spelet.

Stormästare

Den finaste titeln i schackvärlden som en spelare tilldelas när han eller hon vid tre tillfällen gjort ”stormästarresultat”. Titeln är en erkännande av högsta nivån av schackspel och prestation.

Sveriges Schackförbund

Ansvarar för schack i Sverige genom att bland annat arrangera mästerskap, utbildningar och turneringar. Förbundet främjar schack som sport och utbildning i Sverige.

Öppning

Den inledande fasen av ett schackparti. Här utvecklar spelarna sina pjäser, kontrollerar centrum och förbereder för mittspelet. Öppningsspelet lägger grunden för resten av partiet.

Dela detta