Razz är en variant av stötpoker som härstammar från traditionella pokerspel och blev populär under den senare delen av 1900-talet. Razz särskiljer sig från andra pokerspel genom att det inte handlar om att ha den bästa handen, utan den lägsta handen. Spelet har fått ökad uppmärksamhet genom stora pokertävlingar och ingår ofta i mixed-game format som H.O.R.S.E. På grund av dess unika regler och utmanande strategier har Razz blivit ett populärt val för många pokerspelare världen över.
För att spela Razz behöver du:
- En standardkortlek med 52 kort.
- Marker för satsningar.
- Ett pokerbord (eller en lämplig yta för kortspel).
- Minst två spelare, men spelet fungerar bäst med 6-8 spelare.
Vad går spelet ut på?
I Razz går spelet ut på att få den lägsta möjliga femkortshanden av de sju korten som delas ut till varje spelare. Till skillnad från traditionella pokerspel där höga kort är fördelaktiga, strävar spelare i Razz efter att undvika par och höga kort.
Spelregler Razz
Razz är väldigt lik ”Seven Card Stud” spelmässigt med den stora skillnaden att i Razz skall du inte gå efter den klassiska bästa pokerhanden, utan du skall istället få den lägsta möjliga för att vinna.
I Razz används inte blinds utan precis som bland annat Seven Card Stud används Ante, som då är den obligatoriska insatsen som varje spelare lägger in innan korten delas ut. Varje spelare får sedan tre kort: två nedåtvända (hålkort) och ett uppåtvänt (door card). Spelaren med det högsta door card måste göra en bring-in-satsning, som vanligtvis är mindre än de normala insatserna. Har flera spelare samma höga kort rankas färgerna spader-hjärter-ruter-klöver (från högst till lägst). Spelet fortsätter sedan med att motsols gå till varje individuell spelare och ge dem möjlighet att syna, lägga sig eller höja insatsen.
Fourth Street
När första satsningsrundan är avslutad och samtliga spelare lagt in samma insats, delas ett fjärde kort ut. Denna runda kallas för ”Fourth Street”. Varje spelare får det fjärde kortet med framsidan uppåt och återigen är det den spelare med lägst synliga kort som börjar satsa.
Fifth and Sixth Street
Den femte (Fifth Street) och sjätte (Sixth Street) omgången är identiska som den fjärde i den aspekten att varje spelare får ytterligare ett öppet kort var (per omgång). Där sedan den med lägst synligt kort inleder varje omgång med att satsa.
Seventh Street (River)
Den sista omgången, Seventh Street får varje spelare ett sista kort, denna gång med framsidan nedåt. Det innebär att varje spelare som är kvar i omgången skall nu ha fyra uppåtvända kort och tre nedåtvända. Notera att dessa kort är alla individuella kort. Det finns alltså inga gemensamma kort som man spelar med i Razz som man exempelvis gör i Texas Hold’em. Precis som i föregående omgångar börjar spelaren med lägst synligt kort med att satsa och sedan går det medsols tills samtliga aktiva har lagt in samma insats.
Showdown
Om fler än en spelare återstår efter sista satsningsrundan, visar spelarna sina kort för att avgöra vem som vunnit omgången och potten. Den spelare med den lägsta femkortshanden vinner potten. Handen räknas från ess (lägst) till kung (högst), där stegar och färger inte räknas.
Hur vinner man i Razz?
För att vinna i Razz måste du ha den lägsta femkortshanden vid showdown. Den bästa möjliga handen är A-2-3-4-5, även kallad ”wheel” eller ”bicycle”. Razz använder systemet ”Ace to Five” eller ”California” för att rangordna låga händer. I detta system räknas varken stegar eller färger, och essen är alltid låga (dvs, ett).
För att tydliggöra rangordningen av händer i Razz, har vi rankat följande händer från den sämsta (#1, som sällan vinner en pott) till den bästa (#12, som är den bästa möjliga handen):
- 3, 3, 3, 5, 5
- K, K, 4, 3, 2
- 2, 2, 7, 6, 5
- A, A, T, 9, 8
- K, Q, J, T, 9
- K, Q, J, T, 7
- 9, 8, 7, 6, 5
- 9, 7, 6, 5, 3
- 9, 7, 6, 5, A
- 6, 5, 4, 3, 2
- 6, 4, 3, 2, A
- 5, 4, 3, 2, A
Observera att en låg hand utan par alltid rankas utifrån det högsta kortet och vidare nedåt. Därför kallas hand #10 ”Six-low” eftersom det högsta kortet är en sexa. Hand #9 kallas ”Nine-low” och hand #5 kallas ”King-low”. I pokerslang skiljer man på liknande händer genom att också ange det näst högsta kortet, så hand #11 kallas ”Six-Four low”, vilket slår hand #10 som är ”Six-Five low”.